Erna & Knut Eng's Children Foundation

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Media Gir millioner til nødstilte barn (Fra ukebladet ”Hjemmet nr 21 - 2002”)

Gir millioner til nødstilte barn (Fra ukebladet ”Hjemmet nr 21 - 2002”)

I en årrekke har de engasjert seg i kampen for verdens altfor mange nødstilte barn.

Startet barnefond

Styrtrike Erna og Knut har funnet sin livsoppgave:
De har luksusboliger i Sør-Frankrike, Holmenkollen, Askim, og London, men samtidig er Erna (70) og Knut (81) Eng solid utrustet med sosial samvittighet og hjertelag. De selger unna eiendommer for å hjelpe nødstilte barn — hvert år bidrar de med fem millioner kroner. Og i ekteparets testament ligger en gave på nærmere en halv milliard kroner til "Erna og Knut Engs Barnefond".

HJEMMET-REPORTASJE
Tekst: Anne-Karine Strøm
Foto: Svein Brimi Blauenfeldt

Erna og Knut Eng er ikke som andre millionærer. I stedet for å velte seg hemningsløst i rikdom og overgi seg til fråtsing og luksus er de både nøkterne og sparsommelige. Ikke en brødskive blir kastet der i huset.
Ikke flotter Erna seg med dyre Chanell-drakter eller luksusbiler, heller. Den elegante garderoben kjøper hun på salg, og ikke et skopar i hennes eie blir slengt på søppeldynga før de er utgått.
De to er også svært så arbeidsomme. Selv om begge for lengst er over i pensjonistenes rekker og kan nyte sitt otium, ligger de ikke på latsiden. Knut er finansmann og jobber med investeringer. Han har lang fartstid som forretningsmann og har i dag sitt hovedkontor i London. Herfra styrer han sine forretninger. Siden han startet på slutten av 1940-tallet med bare litt oppsparte midler som startkapital, har han bygd opp et nettverk av bedrifter.
Erna er aktivt engasjert i ektemannens forretningsvirksomhet og sitter med flere styreverv. Hun har vært sin ektemanns høyre hånd de drøyt 30 årene de har holdt sammen. Ved siden av har hun hendene fulle med å holde orden på parets forskjellige hjem. Selv om de sikkert godt kunne trenge en håndsrekning der de pendler mellom sine mange boliger i Europa, har de hverken hushjelp eller sjåfør.
– De fleste eldre setter seg ned i godstolen, og der blir de sittende. Men man har ikke vondt av å arbeide. Faktisk tror jeg det bare er sunt å holde seg aktiv, sier Erna, som sprudler av livsglede og energi.

Grenseløs giverglede

Hjemmet har tidligere skrevet om ekteparet Eng, som i november 1999 stiftet et eget barnefond. Siden har fondet delt ut fem millioner kroner årlig til ulike prosjekter som hjelper lidende barn. Blant annet har de gitt cirka en million kroner til et vaksinasjonsprogram for barn i Ecuador. Omtrent like mye har de også gitt til prosjektet "Europa i Fokus", som skal hjelpe gatebarn i Bucuresti i Romania. Gatebarna i Brasil har de også tilgodesett, blant annet gjennom å gi 250*000 kroner til den norske stiftelsen Casa Emanuel. Dessuten har de sørget godt for russiske barnehjemsbarn i Kaliningrad og Kiev.
– Vi har glede av å gi. Vi ønsker å gi til konkrete tiltak der nøden er størst, og der vi vet at pengene kommer til nytte, for vi ønsker ikke at pengene våre skal forsvinne i administrasjon og byråkrati. Forrige uke åpnet vi et barnesykehus i Kamerun, hvor vi har bidratt med nærmere trekvart millioner kroner. Og senest i dag har vi gitt bort 100*000 kroner til en sykepleier som driver hjelpearbeid i Rwanda, sier ekteparet Eng da vi møter dem hjemme i London.
Sist gang Hjemmet skrev om de sjenerøse velgjørerne, var i august 2000. På daværende tidspunkt hadde de allerede begynt å selge unna eiendommer til fordel for barnefondet, blant annet en praktfull strandeiendom i La Seyne sur Mer ved Middelhavet. Vakre Rom Gård i Askim hvor vi møtte dem sist, står nå for tur.
Mesteparten av formuen deres er testamentert til fondet. Deres tre voksne barn er allerede sikret og har gode jobber. De syv barnebarna har de også tilgodesett, slik at de får hjelp til studier og en god start i livet. Erna og Knut forteller at barna og barnebarna er godt innforstått med at de har valgt å gi bort resten av verdiene de rår over til barnefondet.
– Selv har vi jobbet hardt hele livet, og det tror jeg heller ingen andre har vondt av. Dessuten mener vi at ingen har godt av å få store formuer rett opp i fanget. Vi har møtt nok av folk som har sørget godt for arvingene sine, men så viser det seg at rikdommen bare har ført til elendighet og ødelagte liv, sier Erna og Knut, som kun bor tre måneder av året i Norge. Resten av tiden tilbringer de i Cannes, hvor de også har en leilighet, og i London.

Historie i veggene

Selv om ekteparet Eng aldri har trengt å bekymre seg for penger, har de aldri levd noe utsvevende rikmannsliv. Fortsatt står de opp grytidlig hver morgen og fyller dagen med gjøremål. Så er de da også utrustet med god helse og god fysikk og, ikke minst, et glødende engasjement.
Deres bolig i London er en romslig, femroms leilighet i det fasjonable strøket Knightsbridge. Leiligheten har utsikt til parken Princes Gate, og fra sin residens i en av toppetasjene kan de nyte fritt utsyn over hustak og himmelen. Selv om byens mest travle og eksklusive handlestrøk ligger noen kvartaler unna, hersker det stillhet og ro.
– Under Den annen verdenskrig holdt den norske regjeringen til med sine kontorer i samme bygning. I dag er det bare private leiligheter i "Kingston House", som huset heter. Da vi flyttet inn her for åtte år siden, så leiligheten ganske annerledes ut. Vi har pusset opp og har fått det slik vi ville ha det, med lyse farger og typisk engelsk interiør. Men selv om interiøret kanskje ser eksklusivt ut, er det ikke innredet for svimlende beløp. Det meste er kjøpt hos brukthandler, på auksjoner eller Ikea, forteller Erna, som har stått for fargevalg og innredning etter eget hode.
Ekteparet kjøpte leiligheten av den berømte, engelske forfatteren Eleanor Alice Hibbert, bedre kjent under pseudonymet Victoria Holt. Hun har solgt millioner av bøker på verdensbasis og var følgelig en svært så formuende kvinne.
– Da vi kjøpte leiligheten, var Victoria Holt en bitte liten kvinne i 70-årene. Hun hadde bodd her omtrent hele sitt voksne liv, og leiligheten var fylt av bøker fra gulv til tak. Jeg hadde inntrykk av at både hun og husholdersken hadde levd tilbaketrukket. Heller ikke kunne de ha vært særlig huslig anlagt. I hvert fall ikke når det gjaldt matlagning, for stekeovnen på kjøkkenet var aldri blitt brukt, forteller Erna.
– Forresten pleide Victoria Holt årlig å legge ut på cruise med "Queen Elisabeth II". Da iakttok hun de andre passasjerene og fikk inspirasjon til skikkelsene i bøkene sine. Hun døde faktisk også på det samme cruiseskipet, i 1993.
Ekteparet har ingen planer om å gi opp sin gavmilde misjon.
– Barns skjebne på denne jorden opptar oss, det er så uendelig mye lidelse og elendighet. Vi som er så heldige å ha i overflod, burde alle yte vår skjerv. Derfor oppfordrer vi andre i samme situasjon til å gjøre det samme som oss. Kanskje vi kan skape en smitteeffekt.
Vi har fremdeles så vi klarer oss, og vel så det. Men vi ønsker også å gi så det monner. Den dagen vi forlater denne jorden har vi visshet om at vi fortsatt vil kunne hjelpe mange, sier Erna og Knut Eng, som har giverglede det står respekt av.
Rammesak:

Erna og Knut Engs Barnefond:

Erna og Knut Eng startet i 1999 et barnefond til støtte for nødstilte barn i verden. Siden har om lag fem millioner årlig vært gitt til forskjellige prosjekter, det være seg barnehjem, sykehus, skoler, vaksinasjonsprogram eller andre humanitære foretak hvor pengene blir gitt direkte. Fondet har nå inngått samarbeid med stiftelsen Barn av Jorden.