Erna & Knut Eng's Children Foundation

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Media Raus gave til liten organisasjon (Smaalenene 19. okt. 2001)

Raus gave til liten organisasjon (Smaalenene 19. okt. 2001)

Erna og Knut Eng sparer ikke på kronene når de bys en anledning til å hjelpe verdens barn. Nå er det den lille organisasjonen Venner av Life som får 200.000 kroner. Pengene skal brukes til oppussing.
(ASKIM) Venner av Life har ikke mer enn rundt 20 medlemmer.
- Vi har ikke medlemmer som ikke har noe konkret å bidra med, det er ikke noen vits, forteller styreleder Lill Vedal fra Tomter.
- Derimot behøver vi alltid flere faddere, forteller nestleder Venche R. Lindmo. Hun legger til at hun akkurat nå er i desperat behov for en datamaskin også.
- Jeg har brukt min private hittil, men nå har harddisken gått i stykker. Så hvis noen skulle ha en datamaskin de ikke har bruk for...
De 20 medlemmene og deres venner og bekjente, har utrettet mirakler i Fagikunda i Gambia. En fadder betaler 600 kroner i året for å hjelpe et barn, men i denne organisasjonen er fadderene ikke nødvendigvis passive.
- Mange av dem har vært med på dugnadsarbeid i Gambia, og betalt reisen selv.

Skal bytte tak

- Nå skal vi snart reise ned en tur med 20 faddere for å bruke pengene fra Erna og Knut Eng. De skal blant annet gå til nytt tak på to av de tre skolebygningene våre, forteller Venche.
Takket være organisasjonen, er det på det nåværende tidspunktet 300 barn som går på førskole og lærer å lese, skrive og snakke engelsk. Ytterligere 500 barn og unge får hjelp av organisasjonen til å skaffe seg grunnlaget for en god utdannelse. Vennene betaler nemlig Primary scool i det offentlige systemet for sine elever.
- Ofte behøver vi ikke å betale hele utdannelsen for dem. Når familiene ser at barnet kan bli til noe, er det ofte mer interessant å bruke penger på det, forteller Venche.
Med 800 barn på skole hvert år, er det ikke få barn den lille organisasjonen har klart å hjelpe i løpet av de 15 årene den har eksistert.
- Alle medlemmene jobber gratis, og betaler alle reiser selv. En av oss drar ned omtrent hver sjette måned, forteller Lill.

Sponser ikke Mercedeser

- Det er viktig for meg når jeg bestemmer hvem som skal få penger fra fondet vårt, at jeg vet at pengene havner der de skal, og ikke forsvinner i bestikkelser eller administrasjon, forteller Erna Eng. Hun er nesten helt sikker på, og veldig stolt over, at hun hittil ikke har sponset en eneste Mercedes.
- Det er nesten fulltidsjobb å drive den kontrollvirksomheten jeg faktisk driver, men jeg synes det er verdt det, sier askimdamen med det store hjertet.
Ektemannen Knut holder seg litt mer i bakgrunnen, og lar Erna ta hånd om fordeling av pengene i fondet deres.
- Han tjener pengene, jeg bruker dem, smiler Erna.

Norge for dyrt

Fondet de har opprettet er ment å være til glede for barn, uansett hvor i verden de bor. Hele fem millioner kroner i året deler ekteparet ut til ulike prosjekter for barn.
- Men det er mange andre plasser jeg heller bruker penger enn i Norge, sier Erna.
- Her i landet får man for lite for pengene.
Hun forteller om et helt sykehus i Kamerun med plass til 46 pasienter.
- Hele herligheten kostet 250.000 kroner. Her hjemme hadde man ikke fått store bøttekottet for den summen, mener hun.

Men litt tenker hun på hjemkommunen også.

- 46 mål jord og 200.000 kroner til å bygge fotball-løkke og lekeplass har Askim kommune fått av oss. Så vi er opptatt av de norske barna også, forsikrer Erna Eng.
SIW ULVEHØJ This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it 69 81 61 55